Poslovna darila in tujina

poslovna-darilaV današnjem poslovnem svetu ni nič nenavadnega, če poslujemo na globalni ravni, se pravi s posamezniki in podjetji v drugih državah in celinah. V kolikor poslujemo v različnih kulturnih okoljih je seveda nujno potrebno poznati navade in običaje pri poslovnem obdarovanju za okolje iz katerega prihaja obdarjenec, ki mu bomo namenili poslovno darilo.

Na medsebojno odvisnem, globalnem in večkulturnem trgu ješe kako pomembno vedeti komu lahko podarimo poslovno darilo, ob kakšni priložnosti, na kakšnem mestu in v kakšni vrednosti. Vsekakor  moramo res 100% poskrbeti za to, da ne bomo obdarjenca, ki bo prejel poslovno darilo, spravili v kakšen nelagoden položaj ali pa celo v položaj, kjer bi kršil lahko celo zakonodajo svoje države. Zaradi vsega tega, se je v koliko poslujemo v tujih državah, dobro seznaniti z medkulturnimi razlikami v pristopih in praksah poslovnih ljudi po vsem svetu.

Pomanjkanje navad in običajev pri poslovnem obdarovanju lahko povzroči nesporazume in probleme v nekaterih skrajnih primerih pa lahko dobronamerna gesta v smislu obdarovanja predstavlja celo žalitev za prejemnika darila. Poznavanje in razumevanje bontona je torej zelo pomembno za vse poslovneže po svetu. Razumevanje bontona poslovnega obdarovanja lahko pomaga mednarodnim poslovnežem utrditi boljše odnose s tujimi podjetji, partnerji in strankami. Pri načrtovanju poslovnega obdarovanja si je dobro v naprej pripraviti načrt in si odgovoriti na nekaj vprašanj kot npr.: Kdo bo prejel poslovno darilo? Oseba ali skupina? Kdo bo podaril darilo? Katera darila so nesprejemljiva in koliko je lahko vredno darilo? Kakšen je protokol povezan z dajanjem in prejemanjem daril v določeni državi? Ali je potrebno za prejete poslovno darilo plačati davek?

V določenih državah je poslovno obdarovanje zelo redko in ni v praksi. Spet v drugih državah pa se lahko poslovno obdarovanje smatra kot podkupovanje, ki pa vemo, da je kazensko preganjano. Zaradi vsega navedenega se je dobro poučiti o vseh navadah in praksah v državah s katerimi poslujemo. Na spletni strani RR darila si lahko ogledate katalog poslovnih daril.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *