Obrezovanje sadnega drevja

Vsak sadjar ima svoj način obrezovanja dreves. Pravil pri obrezovanju dreves ni mogoče strogo določiti. Vsak lastnik sadovnjaka ima morda svojo vizijo, kako obrezati drevo. Vsekakor pa se je potrebno pri obrezovanju dreves držati osnovnih načel – spodnje veje naj bodo nekoliko širše, zgornje pa nekoliko ožje zaradi osvetlitve. Če imamo centralnega vodnika, se veje formirajo okoli njega. Če pa gre za gojitveno verzijo v obliki »vaze«, potem nimamo centralnih vodnikov, zato jemljemo ven iz sredine. Več informacij o obrezovanju sadnega drevja boste našli tukaj: https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-sadnega-drevja/

Za obrezovanje sadnega drevja je pomembno, da izberemo primerno orodje, ki ga pred obrezovanjem razkužimo z alkoholom. Sadjarji morajo za kakovosten razvoj plodov opraviti obrezovanje v optimalnih terminih, ne prezgodaj in ne prepozno.

Vsi sadjarji, ki obrezujejo “do zrelosti” in imajo od 2 do 15 sadnih dreves, bi naredili napako, ko bi začeli obrezovati sadno drevje februarja, kaj šele januarja. Tisto malo sadnega drevja zlahka obrezujejo do 5. ali 10. marca. Vendar pa morajo tisti, ki imajo večje površine sadovnjaka, začeti prej. Vedno je potrebno najti kompromis med optimalnim časom za obrezovanje dreves.

Obrezovanje sadnega drevja se uporablja za nadzor rasti, odstranjevanje odmrlih ali obolelih vejic ter spodbujanje in nastajanje cvetnih in sadnih brstov. Obrezovanje dreves vpliva na njihovo kasnejšo produktivnost in dolgo življenjsko dobo. Redno in pravilno obrezovanje lahko prepreči tudi kasnejše poškodbe dreves zaradi teže sadja, snega ali ledu na vejah.

Obrezovanje sadnega drevja sodi med redna opravila vsakega lastnika sadovnjaka oziroma sadnega drevja. Obrezovanje dreves je namreč je obvezen in reden vzdrževalni ukrep, v kolikor želimo imeti zdrava in rodovitna drevesa, ki zagotavljajo kvaliteten pridelek. Obrezovanje dreves se začne po sajenju sadik in je namenjen oblikovanju rastne oblike, ki jo želimo imeti v treh do petih letih. Po tem obdobju nam obrezovanje dreves omogoča ohranjanje dane vzrejne oblike. Z obrezovanjem dreves ohranjamo tudi razmerja med rastjo in plodnostjo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *