Fižol

Fižol za razliko od svojega tesnega sorodnika graha je poletni pridelek, ki za rast potrebuje tople temperature. Stročnice lahko fiksirajo dušik in zato potrebujejo manj gnojil kot večina rastlin. Fižol običajno doseže zrelost v roku 55–60 dni od sajenja do žetve. Ko fižolovi stroki dozorijo, porumenijo in se posušijo, fižol v notranjosti pa iz zelene preide v zrelo barvo. Ker zraste fižol precej v višino, potrebuje pri svoji rasti zunanjo podporo, ki je lahko v obliki posebnih “fižolovk” ali fižolovih palic.

Fižol in stročnice so plodovi ali semena družine rastlin, imenovane Fabaceae. Fižol je razširjen po vsem svetu in je bogat vir vlaknin in vitaminov skupine B. Fižol je tudi odlična zamenjava za meso kot vir vegetarijanskih beljakovin.

Na svetu obstaja več kot 400 vrst fižola namenjenega za uživanje. Ena izmed glavnih prednosti fižola je, je je preprost za uporabo in ga lahko še nevešč kuhar spremeni v okusen obrok. Toliko jedi se lahko skuha s fižolom in sicer z minimalnimi kuhinjskimi znanji. Kot da to ne bi bilo dovolj, ima fižol več koristi za zdravje. Fižol vsebuje namreč veliko vlaknin in beljakovin, ki pomagajo pri preprečevanju različnih bolezni.

Posušen fižol, skuhan z morsko soljo in vodo, je okusen, toda če dodamo v lonec v katerem se kuha fižol še nekaj čebule, česna ali drugih arom, bo fižol še bolj aromatičen! Ti preprosti dodatki pretvorijo škrobno tekočino za kuhanje fižola v dišečo juho, ki je prav tako okusna kot sam fižol.

Fižol in stročnice imajo številne koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem holesterola, zniževanjem ravni sladkorja v krvi in povečanjem zdravih črevesnih bakterij. Fižol lahko pomaga stabilizirati raven glukoze v krvi ali celo preprečiti diabetes. Fižol vsebuje veliko vlaknin, ki lahko pomagajo znižati glukozo v krvi.

Obstaja veliko vrst fižola. Posušen fižol potrebuje kuhanje, da postane dovolj mehak za uživanje. Konzervirani in zamrznjeni fižol je običajno pripravljen za uživanje po segrevanju na štedilniku ali v mikrovalovni pečici. Med najbolj priljubljene sorte fižola sodijo: rjavi fižol, beli fižol, soja, rdeči fižol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *