Luči za avto skrbijo za varnost

luči za avtoLuči za avto skrbijo za varnost vseh udeležencev v prometu. Sodobne luči za avto so bistveno bolj zahtevne in kompleksne kot njihove predhodnice. V preteklosti so bile luči bistveno bolj enostavne ter manj kompleksne. Luči za osvetljevanje cestišča so bile ločene od drugih luči. Danes imamo več luči združenih v en žaromet. Funkcije današnjih luči za avto so poleg tega bistveno večje in bolj izpopolnjene.

V preteklosti so imele luči za avto nalogo osvetljevanja vozišča v eni smeri. Danes to v mnogih primerih ne zadovoljuje zahteve uporabnikov. Želijo imeti osvetljene tudi druge površine. Tako imajo izvedbe, ki osvetljujejo širši kot osvetlitve, poleg tega pa tudi nekatere dodatne osvetlitve. Pri teh izvedbah ne gre nujno za osvetljevanje cestišča, osvetljujejo lahko temačen del poti pred parkiranim vozilom. Namenjene so osvetljevanju poti, katero bo uporabnik prehodil potem, ko bo zapustil vozilo. Luči za avto so danes na voljo tudi v raznih izvedbah svetilkinih elementov.

Luči za avto označujejo vozilo ter osvetljujejo vozno površino.

Razvoj je velikokrat lažje prepoznati, če se zavedamo razvoja svetil v naših domovih. V preteklosti je bila šibka svetloba razkošje, danes je takšna svetloba primerna zgolj za najmanjše zahteve. Z vsako stopnjo razvoja smo ljudje bolj zahtevni. Predhodna stopnja z novo postane manj zaželena in uporabna. To nepisano pravilo velja za vsa področja svetil, tudi avtomobilska. Vsi si želimo čim boljše svetilnosti. Na žalost je svetilnost povezana tudi z investicijo. V razvoj svetil je vloženih veliko sredstev, zato najnovejši dosežki želijo čim hitreje povrniti vložena sredstva. Posledično imamo najboljša svetila na trug na voljo v najvišjih cenovnih razredih vozil. Postopoma bodo ta svetila prišla tudi v cenovno dostopna vozila. Z višjimi cenovnimi razredi je investicija na najboljši možni način povrnjena na kratek časovni rok. Trend razvoja svetil je zagotavljanje čim boljše svetilnosti ob čim bolj ekonomični izrabi energije. Smer razvoja se kaže na raznih prototipih ter nekaterih vozilih manjših serij. Množičnost bo sledila s časovnim zamikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *