Poganjalec je odličen športni pripomoček za otroke

poganjalecPoganjalec je precej sveža noviteta med športnimi pripomočki za otroke, a se je v kratkem času zelo uveljavil kot odličen športni pripomoček, saj so ga otroci enostavno vzljubili. Poganjalec je kolo brez pedalov, otrok se na njem poganja z nogami in se pri tem lažje nauči držati ravnotežje. Mnogi otroci potem brez težav presedejo na kolo s pedali in za učenje vožnje s kolesom ne sploh ne potrebujejo pomožnih koleščkov. Pri izbiri poganjalca je potrebno paziti na več dejavnikov, saj čisto vsak poganjalec ni primeren za vse otroke.

Pri nakupu poganjalaca bodite pozorni na naslednje karakteristike:

  • Na prvem mestu je višina sedeža – ta mora biti 2,5 do 4 cm nižja od višine razkoraka med otrokovima nogama. To je optimalna višina, ki omogoča varno vzpenjanje na poganjalec in manj poškodb pri padcih. Določeni modeli poganjalcev imajo nastavljiv sedež in bodo tako dalj časa primerni za vašega otroka.
  • Na drugem mestu je sedež poganjalca – oblazinjenje, oblika in material sedeža lahko pomenijo veliko razliko v  udobju, a tudi ceni poganjalca. Poleg klasične trikotne oblike sedeža so vse pogostejši tudi sedeži U-oblike, ki so oblikovani posebej za namenom, da otrok ne more zdrsniti iz sedeža in pasti. Materiali so lahko do usnja do trde plastike, so večinoma penasto oblazinjeni ali celo rahlo gelirani.
  • Na tretjem mestu je material okvirja in sestavnih delov – ta je lahko kovinski, lesen ali kombinirani iz kovine in plastike. Kovinski poganjalci so lahko iz jeklenih ali aluminjastih zlitin, med njima je največja razlika v teži. Težji kot je okvir večjo težo otroka tudi prenese. Leseni so okolju najbolj prijazni modeli, a so manj prilagodljivi od kovinskih okvirjev. Kombinirani okvirji nudijo večjo nosilnost pri lažji masi okvirja. Naj poganjalec ne presega 30 % teže vašega otroka.
  • Nato so tukaj pnevmatike – obstaja kar 6 različnih: trde plastične, trde gumijaste, penaste, gumijasto satje, standardne zračne in ekstra zračne »fat boy«. Razlikujejo se po teži, trpežnosti, oprijemljivosti in širini profila.
  • Zavore so naslednja karakteristika. Ker so otroci do 5 let premalo spretni in močni v rokah, bodo za ustavljanje večinoma uporabljali noge, zato mnogo modelov poganjalcev nima ročne zavore. Starejši vozniki jo bodo s pridom uporabljali, saj bodo na poganjalcu dosegali tudi večje hitrosti od malčkov.
  • Opora za stopala ni nujna, saj se otroci na poganjalcu večinoma premikajo in nimajo časa držati noge na oporah. Razen pri vožnji navzdol je otroci ne bodo kaj dosti uporabljali, vsaj na začetku, dokler ne osvojijo tehnike poganjanja in držanja ravnotežja pri vožnji.
  • Geometrija poganjalca ima največji vpliv na nadzor in krmiljenje – v geometriji se skrivajo tudi največje razlike med poganjalci in cenami. Slabše geometrijsko zasnovan poganjalec bo vašega otroka vseeno naučil držanja ravnotežja, a bo vožnjo težje osvojiti. Na geometrijsko boljše zasnovanih poganjalcih, pa bodo otroci lahko izkusili boljšo vodljivost in bodo hitreje napredovali pri vožnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *