Vsako podjetje mora voditi kadrovsko evidenco

Vsako podjetje jo mora voditi. Kadrovska evidenca je lahko vzrok za neprespani noči za marsikaterega kadrovnika. Dolge kolone podatkov po tabelicah. Kljukice v drugih tabelah. Dolge ure vnašašanja podatkov. Fotokopiranje dokumentov in vlaganje v mape. In potem kasneje iskanje prave mape po omari ali arhivu. Pogosto je imela kadrovska služba pripravnika samo za kuhanje kave in fotokopiranje papirjev. Danes je ta proces zelo poenostavljen. Moderna kadrovska evidenca je na računalniku. 

Baza podatkov z enostavnim grafičnim vmesnikom. Še vedno je potrebno vanjo vnesti podatke. To pa storimo enkrat in na eno mesto. Ko izberemo ime zaposlenega, bomo dobili nazaj vso njegovo zgodovino v podjetju v nekaj trenutkih.

Zakonodaja pa zahteva tudi varovanje osebnih podatkov. Mapa na mizi je lahko hiter plen radovednih sodelavcev. Moderna kadrovska evidenca omogoča dostop samo pooblaščenim osebam. Dostopi so zavarovani z gesli in nivoji dostopa. Dostopi se beležijo.

Ob zaposlitvi novega delavca, smo navajeni na precej razpošiljanja papirjev po uradih. Tudi to danes odpade. Dobra kadrovska evidenca je povezana z državnimi službami. Povezana je tudi z ostalimi oddelki v podjetju. Računovodstvo lahko iz nje črpa podatke, ki jih potrebuje za svoje delo.

Kadar gre za velika podjetja postane tudi kadrovska evidenca ogromna. Baze podatkov nam omogočajo marsikaj. Lažje obvladljive postanejo ob uporabi čarovnikov za analitiko. Z malo znanja in dela lahko izdelamo lepe in pregledne izpise. Program bo namesto nas preštel in razporedil zaposlene po danih parametrih. Šef pa bo stanje v podjetju lažje razumel, če bo prestavljeno z jasnim grafom. Naj bo sto ali tisoč zaposlenih, izpis bo končan v nekaj sekundah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *